Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Ανακοίνωση της Ταξικής Κίνησης για το "δώρο Χριστουγέννων": είναι 13ος μισθός, είναι δεδουλευμένα!

 ΔΩΡΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 13ο ΜΙΣΘΟ

Αντίθετα με ότι λένε τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις, το “δώρο Χριστουγέννων” δεν είναι μια δική τους παροχή αλλά κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια  με την «κάλυψη» του μνημονιακού καθεστώτος γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί και στην πράξη  μία σειρά επιχειρήσεων και εργοδοτών είτε δεν το καταβάλλουν στους εργαζομένους, είτε αφού το καταβάλλουν το ζητάνε πίσω με την απειλή της απόλυσης για όποιον δεν πειθαρχήσει. Φέτος, με αφορμή την πανδημία, η καταβολή του αμφισβητείται ακόμα περισσότερο και  πετσοκόβεται για τους εργαζόμενους που έχουν βγει σε αναστολή. 

Όσον αφορά τον υπολογισμό του δώρου δεν έχει αλλάξει κάτι. Λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και υπολογίζεται ως εξής:

  • Aν η σχέση εργασίας με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1η Μαΐου έως 31η Δεκεμβρίου, το δώρο είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
  • Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας δεν διήρκησε όλο το διάστημα από 1/5 έως 31/12, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
  • Στην παραπάνω περίπτωση για το διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Σε καμία περίπτωση τα δώρα δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα!

Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί σε κάθε εργαζόμενο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Η μη καταβολή του δώρου είναι ποινικό αδίκημα και πάνε αυτόφωρο όσοι εργοδότες δεν το καταβάλουν!

Ωστόσο, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, δεν καταρρέει μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και το βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Στην κυβέρνηση αυτό που τους απασχολεί είναι πόσα ακόμα χρέη θα φορτώσουν τον ελληνικό λαό και πόσα δικαιώματα ακόμα θα του αρπάξουν.

Το Δώρο των Χριστουγέννων κατακρεουργείται για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή κάποιο ή όλο το διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα λάβουν ένα μόνο μέρος του «13ου μισθού» που αντιστοιχεί στο κράτος – έως 69 ευρώ ανά μήνα αναστολής, με εξαίρεση τον Νοέμβριο που φτάνει ως τα 100 ευρώ.

Δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Απαιτούμε την πλήρη καταβολή του δώρου για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το καθεστώς αναστολής. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι το κόστος της πανδημίας και της καραντίνας.

ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ

Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η να επιμείνει στην καταβολή του δώρου του μέχρι να κερδίσει και να μην αφήσει τους εκφοβισμούς των αφεντικών αναπάντητους.

Συγκεντρώνουμε κάθε στοιχείο που καταδεικνύει τη μη καταβολή του δώρου ή την περικοπή του ή τον εκβιασμό για την επιστροφή του ή για όποιο άλλο κόλπο σκαρφίζονται οι εργοδότες μας.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρεμβάσεις στο δημόσιο: Καταγγέλλουμε τη φασιστική παρασυναγωγή δήθεν «σωματείου» που έγινε στα μουλωχτά στο κτίριο της ΕΔΟΘ από παρακρατική ομάδα

Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις στο δημόσιο http :// paremvasi . blogspot . gr /             dimosio . paremvasis @ gmail . com ...