Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Οι εκδόσεις Ίνδικτος χρωστούν σε εργαζόμενους

 Παναγιώτης Ξοπλίδης*

 ▸Η έκδοση του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου Απόπειρα δολοφονίας από τις εκδόσεις Ίνδικτος έφερε στο προσκήνιο τη μακρόχρονη περιπέτεια των εργαζόμενων του παραρτήματος του εκδοτικού οίκου στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 10 χρόνια. Ο Λοβέρδος καταγγέλλει τη «σκευωρία» του σκανδάλου Novartis, βρίσκοντας φιλοξενία στον εκδότη με τον οποίο συνδέεται με κουμπαριά αλλά και με διορισμούς σε θέσεις συμβούλου, προμήθειες και συμβάσεις με υπουργεία.
Οι εργαζόμενοι του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης στερήθηκαν μισθούς, δώρα Χριστουγέννων και αποζημιώσεις, έχουν δικαιωθεί δικαστικά, αλλά δεν έχουν πάρει ούτε ένα σεντ. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, οφείλονται τα ποσά των 44.746,22 ευρώ σε μια υπάλληλο και 38.972,11 ευρώ σε άλλον εργαζόμενο. Η εταιρεία δεν τήρησε καμία συμφωνία, ενώ τα ακίνητα της Ινδίκτου είναι βεβαρημένα με προσημειώσεις υποθηκών και κατασχέσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι η εταιρεία χρωστάει υπέρογκα ποσά σε Δημόσιο, ΙΚΑ και τράπεζες. Ο εκδότης Μ. Βελιτζανίδης εκδίδει και διακινεί όμως κανονικά τα βιβλία του μέσω της εταιρείας Λώτις Εμπορία Τροφίμων ΕΠΕ, η οποία είναι ιδίων συμφερόντων με την Ίνδικτο (ανήκει στη σύζυγο του εκδότη). Εκμεταλλεύεται και τις σχέσεις του με εκκλησιαστικούς κύκλους και έτσι οι σειρές της κλασικής λογοτεχνίας, οι «ουράνιες» ψαλμωδίες από τα cd των μονών της Σιμωνόπετρας και της Ορμύλιας αλλά και οι έντυπες εκδόσεις τους «μπερδεύονται» γλυκά με το θυμαρίσιο μέλι και τις βιολογικές μαρμελάδες της μονής Αγίας Σκέπης Σολάν (μετόχι της Σιμωνόπετρας στη Γαλλία).
Η κατάσταση αυτή δεν είναι βέβαια η εξαίρεση στον εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε. Είναι όμως ακόμα πιο προκλητικό να προβάλλεται ένα άθλιο πολιτικό παιχνίδι σκανδάλων πολλών δισ. ευρώ μεταξύ των κομμάτων που κυβέρνησαν και έκαναν νόμο την εργοδοτική ασυδοσία, ενώ το πραγματικό σκάνδαλο είναι η απλήρωτη εργασία. Σε αυτή την εξόχως εξοργιστική κατάσταση απαιτούμε την άμεση πληρωμή όλου του ποσού που έχει επιδικαστεί στους συναδέλφους.

*Γραμματέας ΔΣ Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρεμβάσεις στο δημόσιο: Καταγγέλλουμε τη φασιστική παρασυναγωγή δήθεν «σωματείου» που έγινε στα μουλωχτά στο κτίριο της ΕΔΟΘ από παρακρατική ομάδα

Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις στο δημόσιο http :// paremvasi . blogspot . gr /             dimosio . paremvasis @ gmail . com ...