Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Η εργασιακή ζούγκλα φέρνει την έμφυλη βία


Μια 24χρονη κοπέλα, αφού τη νάρκωσαν και τη βίασαν πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, βρήκε το θάρρος να αντιμετωπίσει το «τέρας» κι έκανε την αρχή καταγγέλλοντας τον βιασμό της, πράξη την οποία ακολούθησαν κι άλλες καταγγελίες, ξετυλίγοντας ένα κουβάρι κυκλώματος trafficking. Το περιστατικό πρόκειται για ομαδικό βιασμό από άνδρες της «καλής κοινωνίας», μεγαλοεπιχειρηματιών με διασυνδέσεις, που με την εξουσία που τους δίνει η θέση και τα λεφτά τους αποκτούν μεγαλύτερη ευκολία στο να εκβιάζουν, κακοποιούν και βιάζουν γυναίκες συγκαλύπτοντας εντέχνως, όπως αποδεικνύεται, όλη τους τη δράση. Οι δράστες σύμφωνα με τις καταγγελίες είναι γνωστοί επιχειρηματίες της πόλης και του πολυεθνικού κεφαλαίου που εκπροσωπεί η Coca-Cola, με σημείο επαφής το μπαρ “Αχίλλειον”. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει φωτιά από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, τη στιγμή που τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν καθόλου ή θίγουν ελάχιστα το γεγονός: η σιωπή είναι συγκάλυψη των βιαστών και ένδειξη της προστασίας που απολαμβάνουν, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι πλούσιοι και αφεντικά.

Το σύστημα εξουσίας και η καπιταλιστική κυριαρχία θεωρούν τον κόσμο της δουλειάς αναλώσιμο, υποχείριο σε κάθε τους όρεξη. Ο κοινωνικός κανιβαλισμός της αστικής τάξης, η ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων, ο σεξισμός και η παρενόχληση γυναικών μέχρι και το σημείο του βιασμού, είναι παθογένειες του καπιταλισμού, ο οποίος βαδίζοντας σε πατριαρχικά μονοπάτια προβάλλει την δύναμή του εις βάρος των ταξικά αδύναμων με κάθε τρόπο. Ο βιασμός της 24χρονης είναι δυστυχώς μόνο η κορυφή του παγόβουνου ενός συνολικού συστήματος εκμετάλλευσης σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Ειδικά στον κλάδο της εστίασης-τουρισμού η έμφυλη βία κάθε μορφής είναι καθεστώς και όχι εξαίρεση. Παρενοχλήσεις από αφεντικά και πελάτες, επιβολή συγκεκριμένης ένδυσης, εκβιασμοί σε συνεντεύξεις πρόσληψης είναι συνηθισμένες περιπτώσεις. Κάποια «καλά» μαγαζιά εστίασης αλλά και ξενοδοχεία  λειτουργούν πολλές φορές ως ενδιάμεσοι κρίκοι κυκλωμάτων trafficking.

Η υπεράσπιση της αξιοπρέπεια, των δικαιωμάτων και της ελευθερίας δεν μπορεί να μην είναι δεμένη με τον εργατικό αγώνα και την πάλη για την εργατική χειραφέτηση.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην 24χρονη επιζώσα που κατήγγειλε τον βιασμό της.

  • Χωρίς συναίνεση, είναι βιασμός!
  • Να χτίσουμε πλέγμα αλληλεγγύης για κάθε επιζώσα.
  • Καμία συγκάλυψη, καμία ασυλία. Απόδοση ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων, καταδίκη των δραστών.
  • Κρατική χρηματοδότηση για πανελλαδικές δημόσιες-δωρεάν δομές τοπικών ιατροδικαστικών κέντρων και μονάδων περίθαλψης και ενδυνάμωσης των κακοποιημένων θηλυκοτήτων.
  • Καμία ποινική δίωξη και φίμωση όσων στηρίζουν τις επιζώσες.
  • Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας. Πιστεύουμε και δείχνουμε αλληλεγγύη σε κάθε συναδέλφισσά μας.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρεμβάσεις στο δημόσιο: Καταγγέλλουμε τη φασιστική παρασυναγωγή δήθεν «σωματείου» που έγινε στα μουλωχτά στο κτίριο της ΕΔΟΘ από παρακρατική ομάδα

Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις στο δημόσιο http :// paremvasi . blogspot . gr /             dimosio . paremvasis @ gmail . com ...